Vi opplever at mange bedrifter har spørsmål vedr. kommunens gebyrsetting for vann og avløp («hva definerer satsene, hvorfor så store svingninger, hvor finner vi info, hva skal vi budsjettere for i 2025?»). Basert på dette, har vi jobbet med kommunalsjef for areal og infrastruktur Espen Jordet og Kommunedirektør Alf Thode Skog (i kopi) med mål om å bidra tilavklaringer og informasjon.
Hva er bakgrunnen for satsene?
Hva blirsatsene i 2025?
For akkurat2025, er det gode nyheter for privatpersoner og bedrifter. Tallene finner du på side 127:
Utsiktene fremover?
Fram mot 2030regner kommunedirektøren med at vann- og avløpsgebyrene øker med fleretitalls prosent - muligens opp mot en dobling - sammenlignet med 2023 - / 2024– nivå: «Jeg mener at næringslivet i gjennomsnitt årlig bør forberede seg på en vekst i kommunale gebyrer for vann og avløp på mellom 10 - 20 prosent(p.a.) fram til 2035. Det er ikke særegent for Rakkestad kommune, men gjelder for samtlige kommuner. For mange kommuner blir den enda sterkere. Alle landets kommuner gjør allerede - og vil over mange år framover måtte realisere store tiltak og nye investeringer på sine vann- og avløpsanlegg. Det skyldes en rekke forhold - blant annet gammelt og nedslitt ledningsnett, etterslep på vedlikehold, pålegg av statlige miljømyndigheter som følge av nasjonal miljølovgivning og EU direktiver og regulær utbygging av vann- og avløpsanlegg på grunn av samfunnsutviklingen».
En rekke momenter avgjør gebyrutviklingen:
Det har blitt lansert at staten bør yte rentefrie lån til vann - og avløpsinvesteringer. Kommunedirektøren tror ikke dette kommer, grunnet forurensningslovens prinsipp at forurenser skal betale for sine investeringer; «Det har dessuten som systemet er i dag ikke effekt på gebyrene - idet at kommunen må bruke en forskriftsbestemt kalkylerente ved beregning av gebyrene».
Hva gjør Rakkestad kommune for å påvirke?